fbpx
Programare
Programare
Programare

Covid-19. Tot ce vrei si trebuie sa stii despre coronavirus.

Coronavirusul nu este un virus nou sau care era necunoscut pana sa fie declarata pandemia international. El face parte dintr-o familie de virusuri care afecteaza atat omul, cat si animalele. Printre cele mai devastatoare virusuri din aceasta familie se regasesc: MERS, SARS si mai nou, COVID-19.

Covid-19 este un virus nou din familia coronavirusurilor, fiind pentru prima data depistat in Wuhan, China, la sfarsitul anului 2019. Printre cele mai populare simptome caracteristice Covid-19 se regasesc:

·       Starea de oboseala

·       Tusea uscata

·       Febra

·       Diaree

·       Dureri de cap si de gat

Sunt, totusi, cazuri de oameni infectati cu noul Covid-19 care nu acuza simptome, dar care pot transmite virusul mai departe. Categoria cea mai vulnerabila este reprezentata de persoanele in varsta si persoanele care prezinta hipertensiune arterial, probleme cardiace sau diabet.

De ce este Covid-19 un virus greu de combatut? Deoarece este extreme de contagios si se transmite rapid. Boala se raspandeste alert prin orice tip de secretie (sub forma de picaturi) transferata de persoana infectata la cea sanatoasa. Picaturile de secretii pot ajunge pe diverse obiecte prin stranut sau tuse, ajungand sa fie atinse de alte persoane, care involuntar isi vor atinge zona fetei 9nas, gura, ochi). De altfel, aceste picaturi de secretii pot fi respirate de persoane sanatoase, atat timp cat persoana infectata nu pastreaza distanta de minim 1 metru fata de restul.

Pana in momentul de fata nu exista niciun vaccin sau forma de tratament care sa promita preventia sau tratarea Covid-19. Totusi, gradul de insanatosire este de peste 80% in randul persoanelor infectate, fara alte complicatii medicale.

Ce metode de indentificare a prezentei virusului Covid-19 se aplica in mod curent?

1.      Testarea – se utilizeaza un kit special de diagnostic, prelevandu-se probe din nas si faringe. Sputa se colecteaza doar in cazul pacientilor cu tuse productiva.

2.      Imagistica – in cazul in care nu exista teste disponibile, in schimb nu ofera certitudinea existentei sau inexistentei Covid-19.

Comunitatea, la nivel global trebuie sa respecte o serie de masuri de igiena si distantare pentru a contribui la stoparea virusului.

·       Spalarea mainilor cu apa si sapun, pentru cel putin 20 de secunde si frecarea tuturor zonelor mainii cu responsabilitate (podul palmei, degetele, zona dintre degete, dosul palmei, unghiile). Spalarea mainilor explicata: https://www.cdt-babes.ro/articole/spalare-corecta-maini.pdf

·       Dezinfectarea mainilor. Aflandu-va in imposibilitatea de a va spala pe maini, apelati la solutia dezinfectantilor, insa eficacitatea acestora este determinata de cat de corect are loc procesul de dezinfectare a mainilor. Iata aici cum se dezinfecteaza corect mainile: https://www.cdt-babes.ro/articole/dezinfectare-corecta-maini.pdf

·       Evitarea aglomeratiilor si a spatiilor inchise

·       Mentinerea distantei de minim un metro fata de persoanele din jurul dvs.

·       Acoperirea gurii in cazul stranutului sau tusei (in interiorul cotului flectat sau cu un servetel de unica folosinta)

·       Evitarea atingerii zonei fetei

·       Purtarea mastilor si respectarea regulilor de aplicare, purtare si scoatele a mastii de pe fata. Iata un material grafic menit sa explice cum trebuie purtata corect masca de protectie: https://www.cdt-babes.ro/articole/cum-purtam-masca-medicala.pdf

 

2018 All Rights Reserved. Designed & Developed by AdvertMinds