Programare
Programare
  • 031 9984
  • Str. Zarii Nr. 12
  • Luni-Vineri: 08:00 - 00:00 | S: 8:00 - 20:00
Programare

Tomografia computerizata – cand si cum este utila?

Daca in anii trecuti multiple boli erau descoperite doar prin interventii de natura chirurgicala sau autopsii, in prezent, Computerul Tomograf (CT) a ajutat specialistii sa diagnosticheze mult mai usor bolile. Totodata, a revolutionat si domeniul diagnosticarii radiologice.

Computerul Tomograf este o examinare nedureroasa, de cea mai mare acuratete,  rapida si iradianta. Acesta combina razele X cu o tehnologie computerizata avansata și permite vizualizarea oaselor, organelor, inimii, vaselor de sange, oferind detalii precise si importante. CT este examenul de prima intentie in afectiunile traumatice si in explorarea zonei toracice. Este o examinare ieftina si tolerata cu usurinta de catre pacienti. De mentionat este faptul ca, inainte de o astfel de investigatie, este necesara efectuarea unor analize de laborator care sa ateste o buna functie renala. Datorita tehnologiei care a avansat in ultimii ani cu rapiditate, exista computere tomograf moderne care reusesc sa scaneze mai multe zone ale corpului intr-un timp relativ scurt, pacientii fiind supusi unei doze scazute de radiatie.

Durata unei astfel de investigatii difera in functie de zona supusa examenului, dar in general, este vorba doar de cateva minute in care pacientul este examinat si in care trebuie sa stea nemiscat.

Principalele utilizari ale tomografiei computerizate sunt:

  • examinarea CT a capului
  • examinarea CT a coloanei vertebrale
  • examinarea CT a membrelor
  • examinarea CT abdominala si pelvina
  • examinarea CT a sinusurilor

Specialistii afirma ca CT nu poate sa depisteze orice boala de care pacientii sufera. De exemplu, bolile stomacale, ale duodenului, intestinului gros si subtire sau bolile localizate in esofag, niciuna dintre acestea nu pot fi depistate de examenul Computerului Tomograf. Medicii recomada efectuarea unei tomografii computerizate atunci cand pacientii se confrunta cu urmatoarele tipuri de afectiuni: la plamani, ficat, tiroida, splina sau la glandele suprarenale. Cu ajutorul Computerului Tomograf pot fi depistate cu precizie: fracturile osoase, calcificarile, hemoragiile și evaluarea parenchimului pulmonar. Atunci cand sunt examinate vasele sangvine sau ale organelor interne, este necesara administrarea de substanta de contrast intravenoasa, pe baza de iod, care se excreta la nivel renal. 

2018 All Rights Reserved. Designed & Developed by AdvertMinds