Programare
Programare
  • 031 9984
  • Str. Zarii Nr. 12
  • Luni-Vineri: 08:00 - 00:00 | S: 8:00 - 20:00
Programare

Timpii optimi intre iradieri

Chiar daca in ultimul timp tehnologia a avansat cu pasi repezi, iar medicina este un domeniu in care schimbarile pot fi vazute cu usurinta, cand vine vorba despre examinarile care au la baza radiatiile X, situatia are alta fata. Astfel, cei mai multi dintre specialisti afirma ca, de multe ori, efectuarea repetata si la intamplare a investigatiilor radiante poate deveni periculoasa pentru corpul uman si determina diferite schimbari.  

Computerul Tomograf (CT) este o examinare nedureroasa, de cea mai mare acuratete,  rapida si iradianta. Acesta combina razele X cu o tehnologie computerizata avansata și permite vizualizarea oaselor, organelor, inimii, vaselor de sange, oferind detalii precise si importante. CT este examenul de prima intentie in afectiunile traumatice si in explorarea zonei toracice.

Pacientii solicita realizarea unui Computer Tomograf fara sa stie ca exista termene, proceduri, investigatii anterioare si ca este necesar sa primeasca recomandare din partea medicului specialist atunci cand este vorba de astfel de examinari. De cele mai multe ori, pacientii apeleaza la un CT doar prin simplul fapt ca acuza dureri in diferite parti ale corpului; Repetarea acestora la intervale relativ scurte de timp, nefiind benefica pentru sanatate. De obicei, acest tip de examinare nu este recomandata femeilor insarcinate, iar pentru orice fel de intrebari in legatura cu examinarea pe care doresti sa o faci sau la care esti supus, trebuie sa discuti cu specialistul in imagistica radiologica.

Este bine de stiut faptul ca riscul de a dezvolta un cancer din cauza expunerii la dozele mici de radiatii utilizate in imagistica medicala este redus. Riscul asociat cu o singura sau cu mai multe scanari CT este minim.

In prezent, multi pacienti se intreaba cat de sigure sunt aceste investigatii, dar si care este intervalul de timp la care acestea pot fi repetate. Cantitatea de radiatii la care poate fi expus un pacient in timpul unui CT este aproximativ egala cu cativa ani de expunere la radiatiile care exista in mediul inconjurator. Specialistii afirma ca nu exista o perioada de timp bine stabilita si recomandata intre diferitele tipuri de radiografii la care au acces pacientii. Acestia trebuie sa inteleaga ca sunt supusi unor cantitati mici de radiatii, iar beneficiile pot fi mult mai mari atunci cand primesc un diagnostic corect si rapid.

Dintre investigatiile care folosesc raxe X amintim:

-   Computer Tomograf la cap;

-   Computer Tomograf  toracic;

-   Computer Tomograf abdominal;

-    Radiografie dentara;

-    Radiografie pulmonara;

-    Mamografie;

2018 All Rights Reserved. Designed & Developed by AdvertMinds