Programare
Programare
  • 031 9984
  • Str. Zarii Nr. 12
  • Luni-Vineri: 08:00 - 00:00 | S: 8:00 - 20:00
Programare

Scolioza

Romania, campioana Europei la scolioza

 

Scolioza este o deformare a coloanei vertebrale care apare, de cele mai multe ori in copilarie si adolescenta. Netratata la timp, efectele ei se pot agrava ducand la dureri puternice si chiar la dificultati de respiratie.

 

Curburile coloanei vertebrale se modifica, rezultand o deviere permanente a coloanei. Regiunile cele mai frecvent afectate sunt: zona toracelui (scolioza toracica) si zona inferioara a spatelui (scolioza lombara). 

 

Factorii responsabili de aparitia scoliozei sunt diversi,drept pentru care putem enumera:

 

- lungimea inegala a picioarelor

- osteoporoza

- pozitia corpului nepotrivita

- scolioza congenitala

- scolioza sindromica

 

Fiind cea mai des intalnita problema la nivelul scolarilor, este vitala identificarea si tratarea din timp, dar mai ales preventia scoliozei. Aceasta afectiune a coloanei vertebrale are efecte negative atat asupra pozitiei, dar si asupra calitatii vietii, provocand dureri insuportabile, afectand functiile pulmonare, tulburand somnul si in cele din urma, reducand capacitatea unei vieti armonioase. 

 

Principalul simptom al scoliozei sta in pozitia asimetrica a pacientului. Coloana nu mai este aliniata. Desigur ca schimbarile initiale sunt subtile, iar durerile se acutizeaza pe masura ce curba spinala pune presiune asupra nervilor, sau maduvei spinarii. 

 

Diagnosticarea scoliozei se face de catre medicul specialist, necesitand identificarea curburii coloanei si eliminarea altor cauze care sa determine deformarea (spondilita anchilozanta, boana Scheuermann etc.). 

 

Pentru confirmarea diagnosticului se poate ca medicul sa recomande investigatii suplimentare de imagistica medicala, prin RMN putand fi identificate prezenta, directia, localizarea si varful curburii. 

 

In functie de curbura coloanei se va stabili tratamentul scoliozei, respectiv gimnastica medicala, purtarea unui corset si in cele mai complicate cazuri, interventia chirurgicala. In cazul scoliozei nestructurate, medicul va recomanda kinetoterapia, fizioterapia, tratament medicamentos si repetarea controlului pentru monitorizare continua. 

 

Interventia chirurgicala se recomanda in cazul in care unghiul Cobb depaseste valoarea 45. 

 

Scolioza poate fi depistata precoce si tratata cu sanse foarte mari de vindecare, drept pentru care va recomandam sa monitorizati atent copiii si sa aduceti in atentia medcului suspiciunile dvs. cu privire la aceasta afectiune. 

2018 All Rights Reserved. Designed & Developed by AdvertMinds