Programare
Programare
  • 031 9984
  • Str. Zarii Nr. 12
  • Luni-Vineri: 08:00 - 00:00 | S: 8:00 - 20:00
Programare

Examinarea RMN – sigura in cazul implanturilor dentare?

Rezonanta magnetica este utila in vederea examinarii tesuturilor moi si a organelor, fiind efectuata scanarea corpului uman cu rezonanta magnetica. Procedura este non-invaziva si nu expune pacientii radiatiilor (ca in cazul radiografiilor sau a exemenentlor CT).

 

Asadar, pacientul nu este supus razelor X, ci unui camp magnetic foarte puternic. Obiectele metalice sunt strict interzise atunci cand are loc acest tip de investigatie, astfel pacientilor le este interzis sa poarte bijuterii.

 

Acei pacienti care au implanturi dentare pot apela fara probleme la efectuarea de investigatii RMN, intrucat magnetul din aparat nu interfereaza cu aliajul din care se confectioneaza implanturile dentare, respectiv titanul.

Titanul, aliajul din titan si zirconiul, materialele din care se confectioneaza, in general implantele dentare, nu sunt materiale magnetizabile. De altfel, majoritatea materialelor medicale introduse in corpul uman sunt confectionate din titan.

 

Aceasta este si explicatia pentru atunci cand oamenii cu implanturi trec fara probleme prin zonele de tip scan la aeroport, spre exemplu.

 

Titanul nu contine fier si de accea nu este atras de magnetul din aparatul de scan RMN, drept urmare pacientii pot beneficia de o investigatie absolut normala pentru identificarea posibilelor probleme de sanatate sau ori de cate ori este recomandata o astfel de procedura de catre medic.

 

Singura contraindicatie a RMN apare in cazul pacientilor care poarta stimulatoare cardiac (pacemaker).

Una dintre contraindicatiile Rezonantei Magnetice face apel la pacientii purtatori de pacemaker (simulatoare cardiac). Aceste simulatoare se opresc din functionare sub incidenta campului magnetic. De asemeni, pacientilor purtatori de stenturi si clipsuri, sau orice alte fragmente metalice in corp li se interzice efectuarea de investigatii RMN.

In cazul in care pacientii au pe corp tatuaje colorate, acestia trebuie sa consulte medicul radiolog pentru a determina posibilitatea investigarii de tip RMN, intrucat cerneala colorata utilizata in tatuaj poate contine diverse metale.

 

Clinica OneLife ofera servicii de imagistica medicala RMN si Computer Tomograf la preturi competitive, oferind si posibilitatea primirii rezultatelor in 48 de ore de la efectuarea oricarei proceduri, contra unei taxe de urgentare.

2018 All Rights Reserved. Designed & Developed by AdvertMinds