fbpx
Programare
Programare
Programare

Recomandari inaintea investigatiei de tomografie computerizata (CT)

Pentru a asigura un rezultat corect, fara valente eronate, se recomanda respectarea mai multor recomandari privind pregatirea pentru investigatia de tip CT.

 

In primul rand, pacientul va completa pe propria raspundere un formular in cadrul caruia va trebui sa raspunda mai multor intrebari referitoare la starea lui de sanatate curenta, istoricul si alte intrebari menite sa asigure eligibilitatea sa pentru investigatia de tip computer tomograf.

 

Examinarea CT se poate face cu sau fara substanta de contrast, dupa caz si in functie de recomandarea medicului. In general, in cazul computerului tomograf efectuat in zona toracelui, abdomenului sau a pelvisului, se recomanda administrarea de substanta de contrast in prealabil, pentru a mari contrastul natural al vaselor de sange si al organelor.

 

Pregatirea pentru efectuarea unui computer tomograf incepe de acasa, cand pacientii trebuie sa intrerupa administrarea anumitor medicamente (ex. tratamentul administrat pentru diabet tip II, intrucat favorizeaza redarea unor erori la nivelul rezultatelor CT). Desigur ca medicul curant va sfatui pacientul cu privire la durata de intrerupere a tratamentului inaintea efectuarii examenului imagistic.

 

In cazul pacientilor care vor efectua examen CT cu substanta de contrast, acestia trebuie sa se hidrateze foarte bine atat inainte, cat si dupa procedura. In schimb, pacientii carora nu li se administreaza substanta de contrast nu trebuie sa consume lichide cel putin 4 ore inainte de procedura.

 

Se recomanda evitarea consumului bauturilor carbogazoase, a sucurilor si alimentelor cu continut ridicat de zahar, ceaiurilor si cafelei cu cel putin 12 ore inaintea examenului de computer tomograf, iar in cazul consumului de alcool si alimentelor bogate in grasimi se recomanda evitarea cu cel putin 24 de ore inainte.

 

Ultima masa solida inaintea investigatiei CT este de preferat sa se ia cu cel putin 6 ore inaintea examinarii .

 

In cele din urma, se recomanda respectarea cu strictete a programarii stabilite, pentru a asigura fluidizarea traficului in clinica si a evita supraaglomerarile. Odata ajuns in camera de investigatie, medicul radiolog impreuna cu personalul auxiliar vor oferi pacientului o serie de recomandari si sfaturi de respectat pe durata examinarii prin tomografia computerizata.

2018 All Rights Reserved. Designed & Developed by AdvertMinds