fbpx
Programare
Programare
Programare

Computerul tomograf – metoda care depisteaza intoxicatia cu mercur

Intoxicatia cu mercur este posibila prin patrunderea toxicilor in organism la nivel cutanat, digestiv si inhalator. Odata patruns in organism, mercurul afecteaza structurile proteinei din corp, aceasta nemaiputandu-si indeplini rolul biologic normal. Astfel, la nivelul organismului sunt produse inhibitii enzimatice , fiind blocat atat transportul intracelular al ionilor de potasiu, cat sic el al monozaharidelor la nivelul membranelor celulare.

Desigur ca pot aparea complicatii atunci cand mercurul patruns in organism suporta transformari biologice favorizate de alti compusi, la nivelul celulelor (de exemplu, se poate forma metilmercurul, un compus cu o toxicitate extreme de crescuta).

In functie de cantitatea de mercur care patrunde in corp, pot fi afectate mucoasa gastrica, rinichii, creierul si plamanii, iar corpul, in general, va reactiona pentru a respinge mercurul toxic.

Simptomele intoxicatiei cu mecur sunt relativ aceleasi pe care le acuza o persoana intoxicat cu orice alt metal greu si se caracterizeaza diferit in functie de perioada de intoxicare si cantitatea de metal greu cu care a fost intoxicate o persoana.

Astfel, in cazul expunerii bruste la o cantitate mare de metal, simptomele intoxicatiei cu mercur se identifica prin:

- varsaturi

- stare de greata

- tulburarea functiilor senzoriale (vaz, auz, vorbire)

- dificultati respiratorii

- amortirea corpului

- stare confuza

- coma sau chiar deces

Pe de alta parte, atunci cand intoxicarea cu mercur se realizeaza pe termen mai lung, simptomele care apar pot fi:

- dureri musculare

- dureri ale articulatiilor

- stare de oboseala si slabiciune

- constipatie

- dureri de cap

Prin efectuarea unui examen imagistic complet (Computer Tomograf), pot fi evidentiate imagini sugestive care afirma prezenta substantelor toxice in corp, intoxicarea fiind confirmata apoi de anatomia patologica.

In ceea ce priveste tratamentul in cazul intoxicatiei cu mercur, medicul curant decide, in urma analizei rezultatelor oferite de Computerul Tomograf, sa administreze agenti chelatori.

2018 All Rights Reserved. Designed & Developed by AdvertMinds