Programare
Programare
  • 031 9984
  • Str. Zarii Nr. 12
  • Luni-Vineri: 08:00 - 00:00 | S: 8:00 - 20:00
Programare

Investigatiile RMN in cazul tumorilor cerebrale

RMN-ul este o investigatie de tip imagistic cu o durata medie intre 30 si 60 de minute. Inainte de a va programa pentru efectuarea unui RMN, este indicat sa comunicati medicului sau specialistului in imagistica daca ati suferit interventii chirurgicale in trecut, daca aveti dispozitive metalice in corp (se ia in calcul implantul cardiac) sau daca sunteti insarcinata.

Desi RMN-ul nu este 100% contraindicat in timpul sarcinii, este recomandat ca in primele 12 saptamani de sarcina sa se evite aceasta interventie.

Totodata, este recomandat sa nu purtati bijuterii sau alte obiecte metalice (cercei, ceas, inele, monede, agrafe de par, haine cu fermoar etc.) intrucat aparatul RMN utilizeaza magneti (de unde si numele: rezonanta magnetica nucleara).

Intrucat in anumite situatii medicul indica ingerarea sau injectarea de substanta de contrast, se recomanda sa informati specialistul in imagistica cu privire la diverse alergii de care stiti ca suferiti.

RMN-ul este recomandat in cazul analizei tesuturilor moi, intrucat este mai precis, comparativ cu CT-ul, putand identifica afectiuni la nivelul capului, maduvei spinarii, oaselor etc.

 

RMN-ul poate identifica tumorile cerebrale

 

Tumorile cerebrale se manifesta prin dureri frecvente de cap, ameteli si eventuale pareze. Acestea nu trebuie sa se confunde neaparat cu afectiunile canceroase si se pot datora mai multor factori de risc precum:

- tratamente hormonale

- radiatii

- factori genetici (ex. Scleroza tubercoloasa, neurofibromatoza etc.)

- imbatranirea

 

Tipuri de tumori

 

Tumorile se categorisesc in tumori benigne si tumori maligne.

Tumorile cerebrale benigne sunt asimptomatice, afectand structurile cerebrale prin cresterea dimensiunii si presare. Tumorile cerebrale maligne invadeaza si distrug structurile cerebrale.

In urma depistarii unei tumori cerebrale prin intermediul investigatiilor de tip imagistic, medicul curant va propune un tratament individualizat – direct corelat cu tipul tomoarei, in functie de localizarea acesteia, starea si varsta pacientului. Medicul va decide daca este necesara strict observatia clinica si imagistica, extirparea prin interventia chirurgicala, radioterapia, sau chimioterapia.

2018 All Rights Reserved. Designed & Developed by AdvertMinds