Programare
Programare
  • 031 9984
  • Str. Zarii Nr. 12
  • Luni-Vineri: 08:00 - 00:00 | S: 8:00 - 20:00
Programare

Investigatii RMN si CT in timpul sarcinii

Investigatiile RMN si ecografiile efectuate in timpul sarcinii sunt singurele proceduri de tip imagistic care nu implica radiatii si sunt minim invasive, atraumatice si neiradiante pentru femeia insarcinata si fat.

Desi nu exista nicio evidenta care demonstreaza ca RMN-ul afecteza in vreun fel sarcina, se recomanda, ca masura de precautie, evitarea RMN-ului in primul trimestru de sarcina.

Tomografia computerizata, radiografia, mamografia si fluoroscopia sunt investigatii de tip imagistic periculoase si deloc recomandate in timpul sarcinii. Expunerea la radiatii trebuie dozata atent si de persoanele care nu prezinta o sarcina, intrucat expunerea repetata la radiatii creste riscul de a dezvolta celule canceroase.

In situatii de urgenta, cand totusi mamica trebuie sa faca o procedura medicala care utilizeaza radiatii, fatul trebuie protejat cu un sort care protejeaza abdomenul mamei. Radiografiile dentare se recomanda a fi amanate pana dupa nastere, sau macar pana dupa primul trimestru de sarcina. Totusi, studiile au demonstrat ca radiografiile dentare utilizeaza o doza mult prea mica de radiatii pentru a cauza efecte adverse asupra dezvoltarii fatului, atat timp cat se utilizeaza protectia necesara.

Pot exista, de asemenea, situatii in care o femeie efectueaza o procedura care implica razele X si afla ulterior ca in timpul investigatiei era insarcinata. In astfel de cazuri, se recomanda ca proaspata mamica sa discute cu medicul pentru a determina riscurile de expunere a fatului la radiatii.

2018 All Rights Reserved. Designed & Developed by AdvertMinds