Programare
Programare
  • 031 9984
  • Str. Zarii Nr. 12
  • Luni-Vineri: 08:00 - 00:00 | S: 8:00 - 20:00
Programare

Investigatiile RMN in cazul leziunilor la glezna

Potrivit specialistilor, de cele mai multe ori, la nivelul membrelor inferioare, ne confruntam cu leziuni traumatice la picior sau glezna. In decursul vietii, la varste fragede sau mai inaintate, am avut macar o data de-a face cu o accidentare si, am acuzat diverse simptome, nereusind sa determinam concret care este cauza acestora. Luxatie, entorsa sau fractura? Indiferent despre care dintre aceste trei accidentari este vorba, daca simptomele se agraveaza, este recomandata realizarea unui RMN pentru un diagnostic sigur.

Articulatia gleznei este una destul de complexa si cele mai intalnite afectiuni sunt entorsele – leziuni minore ale gleznei in care sunt afectate ligamentele si tendoanele adiacente acestei articulatii (in acest caz, ne putem desfasura activitatea in conditii aproape normale, simtind disconfort si dureri suportabile). Totodata, exista si entorse mai grave care presupun afectarea ligamentelor - dureri foarte mari, instabilitatea gleznei si imposibilitatea de a merge. De obicei, entorsele se manifesta prin umflarea, modificarea culorii pielii, senzatia de instabilitate, durere, dar si sensibilitate. Entorsele pot fi de natura usoara, moderata si severa, cauzele fiind reprezentate de intinderea si chiar ruperea ligamentelor. In toate aceste cazuri, RMN-ul sau Imagistica prin Rezonanta poate oferi diagnosticul potrivit si detaliat al acestor tipuri de afectiuni.

Pentru procesele de natura inflamatorie si infectioasa trebuie administrata substanta de contrast care vine in ajutorul specialistului cu detalii exacte in functie de patologia cunoscuta sau suspicionata, pacientul reusind in acest fel sa primeasca diagnosticul si medicamentatia corecta.  In ceea ce priveste investigatiile IRM, substantele de contrast se mai numesc si paramagnetice, contin ioni cu unul sau mai multi electroni liberi (fier, mangan, crom si nichel), ajutand la realizarea contrastelor atat de tip pozitiv, cat si negativ.

Specialistii recomanda RMN-ul datorita faptului ca este o metoda nedureroasa si care nu utilizeaza razele X. Acest examen poate evalua structura si functiile organelor interne. Imaginile destinate tesuturilor moi pot identifica si caracteriza anomalii si leziuni focale mai eficient decat alte metode imagistice si identifica anomalii care sunt obturate de oase. Tot cu ajutorul acestora pot fi observate cu usurinta diferite procese de subtiere, degenerare, dar ajuta si la descoperirea cu acuratete a celor mai mici modificări pe care le poate suferi tesutul cartilaginos.

De asemenea, pentru leziunile articulatiilor umarului, cotului, pumnului, soldului, genunchiului, este folosit RMN-ul, acestea facand parte din familia musculoscheletalelor.

RMN-ul sau Imagistica prin Rezonanta Magnetica este folosit si pentru diagnosticarea altor tipuri de afectiuni, avand numeroase beneficii:

  • ale vaselor sanguine;
  • abdomino-pelviene;
  • ale coloanei vertebrale;
  • cranio-cerebrale;
  • ale peretului toracic si glandei mamare;

Investigatiile RMN sunt proceduri medicale care au la baza magnetismul, radiofrecventa si folosesc un computer pentru a crea imagini de inalta rezolutie si in diverse planuri ale tuturor organelor sau structurilor interne, fara a utiliza radiatii ionizante. Sunt utile atunci cand vine vorba de realizarea interventiilor chirurgicale. Acest tip de examinare este foarte util si de multe ori poate fi mai eficient decat examenul Computerului Tomograf (CT). Pacientii care sunt supusi unei examinari de tip RMN, au parte de un confort sporit, bucurandu-se de aparatura performanta, viteza de scanare si o durata mica a procedurii, de 15-60 de minute, in functie de zona examinata.

2018 All Rights Reserved. Designed & Developed by AdvertMinds