Programare
Programare
  • 031 9984
  • Str. Zarii Nr. 12
  • Luni-Vineri: 08:00 - 00:00 | S: 8:00 - 20:00
Programare

Hernia de disc

Pentru ca medicul sa stabileasca un diagnostic cert de hernie de disc va examina pacientul din punct de vedere clinic, iar daca exista situatii in care alte afectiuni pot fi suspecte, se poate recomanda efectuarea unor investigatii suplimentare: radiografie, tomografie computerizata (CT) sau rezonanta magnetica nucleara (RMN).

Hernia de disc se manifesta atunci cand are loc o deplasare a discurilor intervertebrate care sustin coloana vertebrala. Pacientul acuza dureri la nivel lombar, amorteala la nivelul mainilor, senzatie de presiune in calcaie si amorteala in degetele mari de la picioare.

Cele mai frecvente simptome ale herniei se manifesta prin:

- durere care se resimte la nivelul spatelui, gatului, umerilor, mainilor sau picioarelor (mai ales intr-o anumita pozitie)

- amorteli ale mainilor si picioarelor

- slabiciunea muschilor mainilor

Cauza principala a herniei de disc consta in pierderea, odata cu inaintarea in varsta, a colagenului din discurile intervertebrate. Totodata, se poate ca hernia de disc sa apara in urma unui accident la nivelul coloanei vertebrale sau atunci cand pacientul ridica o greutate foarte mare dintr-o pozitie necorespunzatoare.

Alti factori de risc in aparitia herniei de disc sunt: mostenirea genetica, sedentarismul si supraponderalitatea.

Cea mai severa complicatiei a herniei de disc consta in sindromul “coada de cal” – atunci cand de la maduva spinarii se ramifica nervii si se inflameaza. Fara o interventie chirurgicala, pacientul se poate confrunta cu perderea functiilor vezicale si intestinale si poate chiar paraliza.

Testele de imagistica pentru confirmarea diagnosticului de hernie de disc care pot fi intreprinse in cadrul Clinicii One Life sunt:

- RMN (rezonanta magnetica nucleaza) – fiind redata imaginea detaliata a tesuturilor moi ale coloanei vertebrale prin utilizarea unui aparat cu unde de radiofrecventa si camp magnetic. Medicul va putea interpreta o imagine tridimensionala a coloanei vertebrale pe sectiuni. RMN-ul este util pentru a depista care dintre discuri este afectat, pentru a identifica excrescente osoase, tumori ale maduvei si/sau abcese.

- CT (computer tomograf) – fiind redata o imagine bidimensionala a coloanei vertebrale prin utilizarea unui fascicul de raze X si un computer. Aceasta investigatie ajuta la depistarea discului care este afectat.

Hernia de disc se poate trata prin respectarea unui plan de exercitii personalizat, evitarea ridicarii de greutati, o eventuala scadere in greutate (daca este vorba de supraponderalitate) si tratament prescris de medic.

Doar in cazuri exceptionale, sau grave, se poate ca afectiunea de hernie de disc sa necesite o interventie chirurgicala.

Ca metode alternative de vindecare se regasesc:

Yoga | Acupunctura | Chiropractica | Terapia prin masaj

 

2018 All Rights Reserved. Designed & Developed by AdvertMinds