Programare
Programare
  • 031 9984
  • Str. Zarii Nr. 12
  • Luni-Vineri: 08:00 - 00:00 | S: 8:00 - 20:00
Programare

Examinari imagistice la copii

Investigatiile RMN sunt proceduri medicale care au la baza magnetismul, radiofrecventa si folosesc un computer pentru a crea imagini de inalta rezolutie si in diverse planuri ale tuturor organelor sau structurilor interne, fara a utiliza radiatii ionizante. Specialistii recomanda RMN-ul datorita faptului ca este o metoda nedureroasa si care nu utilizeaza razele X. De retinut este faptul ca acest examen poate fi realizat şi în primele zile de viaţă ale pacientului.

In ceea ce priveste investigatiile imagistice la copii, indiferent de zona care urmeaza sa fie examinata, acestea trebuie realizate mai rapid decat in cazul adultilor, desi necesita mai mult timp. Chiar si adultii sunt tematori atunci cand vine vorba de examinari si pentru ca un copil sa accepte mai usor examenul imagistic, specialistii trebuie sa gaseasca cea mai usoara metoda prin care cel mic sa poate sa inteleaga ce se va intampla in minutele urmatoare. Eventual, acesta poate fi lasat sa se familiarizeze cu aparatura. Deseori si copiii mai mari au nevoie de multe explicatii pentru a putea intelege procesul si sunt destul de reticenti daca doar trebuie sa se dezbrace rapid pentru examinare atunci cand intra in cabinet.

Un impediment in timpul examenului este constituit de faptul ca cei mici se plictisesc repede, iar examinarea trebuie sa dureze mai putin. De aceea, in acest timp relativ scurt, trebuie sa fie evaluat in detaliu organul care este supus examinarii, timp in care, celelalte organe sunt vizualizate doar general. Drept urmare, atunci cand vine vorba de examenul imagistic in cazul micutilor,  medicul specialist trebuie sa se adapteze fiecarui copil pentru a putea realiza analiza in mod corect, efficient si pentru a obtine rezultatele dorite.

De cele mai multe ori, copiii sunt adusi pentru astfel de investigatii pentru ca medicul pediatru doreste sa se asigure ca nu exista probleme la nivel organic atunci cand cei mici acuza dureri si diagnosticul nu poate fi pus decat cu ajutorul RMN-ului.  

Potrivit specialistilor, la copii este indicat sa se aleaga metoda care utilizeaza mai putin radiatiile ionizante. Astfel, in anumite cazuri, se poate renunta la examenul Computerului Tomograf in favoarea RMN-ului. De mentionat este faptul ca in cazul copiilor, in cadrul instalatiilor IRM,  exista anumite secvente care pot reduce artefactele de miscare. Pentru un RMN reusit la copii, un rol important il are anestezistul specializat si cu experienta in anestezia pediatrica. Specialistii afirma ca sedarea nu este necesara in toate cazurile. Ea se realizeaza de regula la copiii cu varste de pana la 6 ani. Medicul este in masura sa aprecieze dacă examenul trebuie realizat cu sedare sau nu. Este indicat ca cei mici sa respire astfel incat sa nu faca o miscare ampla, ci una minima. Investigaţia RMN poate dura intre 20 si 60 de minute, in functie de sectiunea analizata.

2018 All Rights Reserved. Designed & Developed by AdvertMinds