Diferenta dintre Fracturi, Luxatii si Entorse
Daca simtomele se agraveaza sau diagnosticul este neclar, se poate recomanda efectuarea unui RMN pentru un diagnostic corect, dupa caz.
Fractura - mai este cunoscuta si sub numele de ruptura si se manifesta prin fisura sau ruptura efectiva a osului. Fractura poate fi inchisa (cand osul este fisurat sau rupt, insa tesutul inconjurator sau pielea nu sunt afectate, sau deschisa (atunci cand osul odata rupt dauneaza tesutuluil inconjurator si penetreaza pielea).
Osul fracturat trebuie sa ramana imobilizat intre 2 si 8 saptamani, dupa caz, pentru vindecare.
Luxatia - are loc atunci cand capetele osului sunt fortate intr-o alta pozitie decat cea normala, fiind afectata articulatia. Odata deplasat, osul poate afecta structura din interiorul si din jurul articulatiei (muschii, ligamentele, nervii si vasele de sange). Pentru tratarea luxatiei se recomanda asezarea in pozitie normala a articulatiei si imobilizarea zonei.
Entorsa - se manifesta prin umflarea, modificarea culorii pielii, senzatia de instabilitate, durere si sensibilitate. Se refera la intinderea sau ruperea ligamentelor si poate fi categorisita prin entorsa usoara, moderata sau severa.