Programare
Programare
  • 031 9984
  • Str. Zarii Nr. 12
  • Luni-Vineri: 08:00 - 00:00 | S: 8:00 - 20:00
Programare

Computer Tomograf la cap

Un computer tomograf poate fi folosit pentru a studia orice zona a corpului si a membrelor. În ceea ce privește zona capului, examenul computerului tomograf este foarte util in patologia posttraumatica pentru ca poate evidentia cu usurinta si acuratete fracturile si hematoamele existente in zona intracraniana. Aceasta tehnologie ofera informatii pretioase de care medicii au nevoie in investigarea structurii interne a tumorilor craniene.

 In acelasi timp, specialistii considera ca, o astfel de examinare poate pune in evidenta modificari degenerative si accidente vasculare. Mai este folosit, de asemenea, si în evaluarea traumatismelor locale, dar si in sfera ORL (sinuzite). 

Principiul de baza in examinarea tomografica este reprezentat de absorbtia razelor X care este diferita in functie de densitatea tesuturilor pe care le traverseaza. Anumite parti ale corpului apar in diferite nuante de gri, acestea fiind determinate de gradul mai mic sau mai mare de absortie. In examinarea radiografica, o cantitate mica de radiatie este indreptata spre corpul pacientului pe care il strabate si care este detectata in spatele corpului de o placa speciala, fotografica sau electronica.

Computerul Tomograf este o examinare nedureroasa, de cea mai mare acuratete, rapida si iradianta. Acesta combina razele X cu o tehnologie computerizata avansata și permite vizualizarea oaselor, organelor, inimii, vaselor de sange, oferind detalii precise si importante. CT este examenul de prima intentie in afectiunile traumatice. Este o examinare ieftina si tolerata cu usurinta de catre pacienti. De mentionat este faptul ca, inainte de o astfel de investigatie, este necesara efectuarea unor analize de laborator care sa ateste o buna functie renala. Datorita tehnologiei care a avansat in ultimii ani cu rapiditate, exista computere tomograf moderne care reusesc sa scaneze mai multe zone ale corpului intr-un timp relativ scurt, pacientii fiind supusi unei doze scazute de radiatie. 

Durata unei investigatii CT difera in functie de zona supusa examenului, dar in general, este vorba doar de cateva minute in care pacientul este examinat si in care trebuie sa stea nemiscat. 

Principalele utilizari ale tomografiei computerizate sunt:

  • examinarea CT a capului;

  • examinarea CT a coloanei vertebrale;

  • examinarea CT a membrelor;

  • examinarea CT abdominala si pelvina;

  • examinarea CT a sinusurilor;

Deseori este necesara administrarea unei substante de contrast pe baza de iod pentru a face structurile organele mai usor de vizualizat pe imaginile CT. La 1% din pacienti pot apărea reacții adverse minore la substanta de contrast. Acestea constau in greata, varsaturi, dureri de cap, dar se vor atenua  dupa finalizarea examenului.

 

2018 All Rights Reserved. Designed & Developed by AdvertMinds