Programare
Programare
  • 031 9984
  • Str. Zarii Nr. 12
  • Luni-Vineri: 08:00 - 00:00 | S: 8:00 - 20:00
Programare

Ce este substanta de contrast?

Exista tipuri de investigatii de natura imagistica a caror acuitate este imbunatatita prin intermediul substantei de contrast. Ea se poate recomanda in radiologie, ecografie, computer tomograf (CT) si rezonanta magnetica nucleara (RMN).

Sustantele de contrast pot fi administrate oral si/sau intravenos, intraarterial, intrarectal, etc.

In cazul tomografiei computerizate se utilizeaza substante de contrast iodate, care redau un contrast pozitiv. Iod-ul este utilizat pentru opacizarea vaselor de sange, articulatiilor, canalului rahidian etc. . Substanta de contrast pe baza de iod este incolora si hidrosolubila, administrandu-se, de cele mai multe ori, pe cale intravasculara.  Examinarile CT care necesita administrarea de substanta de contrast sunt cele efectuate in regiunea toracelui, abdomenului si a pelvisului. Rareori este necesara utilizarea substantei de contrast in cazul investigatiilor CT la nivelul articulatiilor sau a coloanei vertebrale.

In ceea ce priveste ecografiile – substantele de contrast utilizate au rolul de a creste ecogenicitatea structurilor urmarite (structuri vasculare cu stenoze, vase profunde, ischemie, leziuni hepatice etc.).

La nivelul investigatiilor IRM (imagistica prin rezonanta magnetica), substantele de contrast se mai numesc si paramagnetice, continand ioni cu unul sau mai multi electroni liberi (fier, mangan, crom, nichel, gadolinium). Efectul substantei de contrast este cel de relaxare intre secventele T1 si T2 – reusindu-se realizarea unor contraste pozitive si negative.

Indiferent de tipul investigatiei, medicul sau imagistul este cel care recomanda administrarea unei substante de contrast in functie de fiecare patologie in parte si in direct raport cu beneficiile si riscurile fiecarui caz in parte.

2018 All Rights Reserved. Designed & Developed by AdvertMinds