Programare
Programare
  • 031.9984
  • Str. Zarii Nr. 12
  • Luni-Vineri: 08:00 - 00:00 | S: 8:00 - 20:00
Programare

Cat ne afecteaza radiatiile medicale?

Specialistii afirma ca atunci cand suntem expusi unei examinari de tipul Tomografiei  Computerizate (CT), riscurile de iradiere sunt minime. Fiecare pacient/persoana poate sa se informeze si sa discute cu medicul specialist despre doza de radiatii care corespunde fiecarui tip de examinare. Astfel, va lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste expunerea la proceduri medicale care iradiaza, precum Tomografia Computerizata (CT). De asemenea, va stii cand sa opteze pentru Imagistica prin Rezonanta Magnetica (RMN) sau alte tipuri de examinari.

Durata unei investigatii CT difera in functie de zona supusa examenului, dar in general poate dura intre 30 si 60 de minute, iar procesul de interpretare al imaginilor este relativ scurt. Astfel ca, după efectuarea investigatiei, radiologul va interpreta imaginile, iar rezultatele tomografiei computerizate pot ajunge la pacient in 1-2 zile.

Computerul Tomograf este o examinare nedureroasa, de cea mai mare acuratete, rapida si iradianta. Acesta combina razele X cu o tehnologie computerizata avansata și permite vizualizarea oaselor, organelor, inimii, vaselor de sange, oferind detalii precise si importante. CT este examenul de prima intentie in afectiunile traumatice si in explorarea zonei toracice.

In functie de dignosticul dorit, o examinare care nu foloseste radiatii ionizante nu este intotdeauna cea mai buna solutie. Pentru persoanele care nu au o urgenta medicala, dar care doresc un control de rutina, atat examenul RMN, cat si examenul cu ultrasunete, pot fi utile. De altfel, trebuie luate in calcul costurile, accesul intr-un timp rezonabil la respectiva investigatie, dar si confortul necesar pacientului.

Cateva tipuri de investigatii care folosesc raxe X sunt:

  • Computer Tomograf la cap;
  • Computer Tomograf  toracic;

-   Computer Tomograf abdominal;

-    Radiografie dentara;

-    Radiografie pulmonara;

-    Mamografie;

Este bine de stiut faptul ca riscul de a dezvolta un cancer din cauza expunerii la dozele mici de radiatii utilizate in imagistica medicala este foarte mic. Riscul asociat cu o singura sau cu mai multe scanari CT este redus. Nu trebuie uitat faptul ca in cazul unui examen CT, beneficiile si rezultatele sunt intotdeauna mult mai mari decat riscurile la care credem ca vom putea fi expusi. Ca orice test medical, acesta trebuie efectuat doar daca rezultatul investigatiei aduce informatii suplimentare pentru a putea stabili diagnosticul cat mai corect.

2018 All Rights Reserved. Designed & Developed by AdvertMinds