fbpx
Programare
Programare
Programare

Cancerul gastric – depistat cu ajutorul Computerului Tomograf

Pozitionandu-se pe locul doi in randul celor mai frecvente forme de cancer, dupa neoplasmul bronhopulmonar, cancerul gastric este cel mai des intalnit in Japonia, China si Europa de Est. Statisticile arata ca are o fedcventa mai mare de aparitie in randul barbatilor, iar media de varsta la care apare este cuprinsa intre 70 si 75 de ani.

 

Fiind o neoplazie care are sursa de pornire in mucoasa gastrica, cancerul gastric este si el intalnit printre celelalte tipuri de cancer in Romania, iar locatiile cu cele mai multe cazuri depistate sunt: Bucuresti, Teleorman, Cluj, Sibiu si Brasov.

 

Dactorul de mediu decisiv in cazul cancerului gastric il reprezinta alimentatia necorespunzatoare. Astfel, consumul de alimente conservate prin afumare, cu un aport scazut de seleniu, cu aport crescut de sare, alimente care au fost supuse unor transformari a nitratilor in nitriti sau alimente care au un aport scazut de fibre, potenteaza aparitia cancerului gastric.

 

Primele simptome ale cancerului gastric se confunda cu aciditatea la stomac, ins ape masura ce boala evolueaza pot aparea simptome precum: satietate precoce, scaderea greutatii, anemia, scaderea apetitului pentru carne, dureri atipice, greturi si varsaturi, hematemeza si melena.

 

Atunci cand la nivelul abdomenului se evidentiaza neoplasmul. Medicul recomanda, de cele mai multe ori examinarea printr-un computer tomograf (CT thoracic si abdominal). Scopul este acela de a masura gradul de extindere a tumorii.

 

Printre cei mai des intalniti factori care favorizeaza aparitia cancerului gastric sunt:

·       obezitatea

·       varsta de peste 70 de ani si sexul masculine

·       prezenta ulcerului gastric

·       fumatul (se determina ca fiind o potential cauza in functie de numarul tigaretelor zilnic)

·       alimentatie saraca in fibre vegetale, vitamin si seleniu

·       alimentatie bogata in sare si produse preparate rpin procese de uscare si afumare

·       infectia cu Helicobacter pylori

·       alterarea pH-ului gastric acid , sau modificarea mucoasei in urma unor interventii chirurgicale gastrice din trecut

·       factori genetici

·       iradierea

 

In functie de stadiul de avansare, cancerul gastric se poate trata prin interventia chirurgicala radicala sau cu rezectie gastrica limitata. In cazul unui cancer gastric care prezinta metastaze multiple, chirurgia este contraindicata. Radioterapia si chimioterapia sunt, de asemenea, metode de tratament  si se recomanda impreuna cu alte asocieri medicamentoase, de catre medicul curant.

2018 All Rights Reserved. Designed & Developed by AdvertMinds