Programare
Programare
  • 031 9984
  • Str. Zarii Nr. 12
  • Luni-Vineri: 08:00 - 00:00 | S: 8:00 - 20:00
Programare

Accidentul vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral (AVC) este una dintre cele mai des intalnite afectiuni care necesita efectuarea unui Computer Tomograf. Este o afectiune majora incepand sa se manifeste din ce in ce mai mult in randul persoanelor tinere care au un stil de viata haotic (alimentatie necorespunzatoare, stres la locul de munca etc.).

Exista 4 simptome clare care pot prevesti un AVC si pot fi identificate usor prin aplicarea metodei FAST:

F (FACE) – se observa o asimetrie a fetei sau buza cazuta intr-o parte

A (ARMS) – se cere pacientului sa-si ridice bratele pentru a depista daca unul dintre brate ramane cazut

S (Speech) – se incearca depistarea dificultatilor de vorbire

T (TIME) – se apeleaza 112 – Serviciul de Urgente – intrucat un AVC necesita tratament medicamentos sau chirurgical in cel mai scurt timp cu putinta pentru a evita leziuni ale creierului, sau chiar decesul

Pentru a preveni un AVC se recomanda  un stil de viata ordonat, care respecta cateva reguli simple:

Minim 30 de minute de plimbare in aer liber (ritm mai alert) sau miscare la sala de sport. Studiile demonstreaza ca riscul unui atac vascular cerebral poate fi redus cu pana la 40% daca se respecta regula celor 30 de minute de miscare.

Evita sa ramai trist pentru o perioada mai lunga de timp, fara justificare personala. Tristetea, mahnirea si frustrarea sunt semne ale depresiei, iar conform studiilor, aceasta favorizeaza aparitia unui accident vascular cerebral cu pana la 30%. O persoana depresiva devine tot mai neglijenta in ceea ce priveste stilul de viata (mese haotice, nesomn, lipsa de miscare).

Incearca sa dormi intre 7-8 ore pe noapte. S-a demonstrate stiintific faptul ca un somn indelungat de 10 ore sau mai mult pe noapte, contribuie semnificativ la cresterea riscurilor de accident vascular cerebral.

Inlocuieste uleiul de floarea soarelui cu uleiul de masline. Un consum regulat de ulei de masline normalizeaza tensiunea arterial si poate contribui la scaderea riscului de accident vascular cu aproape 40%.

Consuma alimente cu un continut bogat de potasiu precum: stafide, banana, cartofi dulci, suc de rosii, fructe si legume proaspete, peste, lactate cu un continut scazut de grasimi si carne slaba (pui, curcan).

Conform publicatiei Stroke, 70% din pacientii care au suferit un AVC nu au stiut ce li s-a intamplat si sub 30% s-au adresat unui serviciu de urgente in primele 24 de ore pentu a primi un tratament corespunzator.

2018 All Rights Reserved. Designed & Developed by AdvertMinds